Vytisknout tuto stránku

Jeden vstřelený gól, jedna červená karta, 0 bodů - naše bilance z utkání v Lískovci - 21.9.2014

neděle, 21 září 2014 17:03
Ilustrační foto Ilustrační foto Autor: DENÍK/Jan Pořízek

Lískovec – po prvním poločase jsme si mohli říkat, že hrajeme zápas jako ve Vítkovicích, po druhé půli jsme si mohli být jistí, že jsme napodobili utkání v Rýmařově a Slavičíně – prohráli jsme, obdrželi jsme tři branky a dohrávali v desíti.

logo-tj-sokol-liskovecFK Real Lískovec – FK Kozlovice logo-fk-kozlovice
3:1 (0:1)

  • Místo utkání: Lískovec
  • Branky: 10. Kaďorek
  • Rozhodčí: Richtár, Těšina, Záloha
  • ŽK: 75. Schlehr
  • ČK: 77. Šolín
  • Diváků: 95
  • Kozlovice: Mánek – Koplík, Mar. Král, Dlouhý, Heger, Schlehr, Šolín, Kaďorek, Přikryl, Koutný, Navrátil (70. Václavíček)
  • Trenér: Kamil Štěpaník.


Tím, že utkání v Lískovci zakončilo první čtvrtinu sezóny v divizi, můžeme se pokusit současně s hodnocením tohoto utkání začít i trochu bilancovat.


První, nad čím se musíme zamyslet, je disciplína mužstva a disciplína některých hráčů. Tři červené karty v osmi zápasech jsou příliš. Žádný z nováčků se nemůže vykázat takovými statistikami a ani jedno divizní mužstvo nemá tolik vyloučených jako Kozlovice. V Lískovci nedohrál Kuba Šolín, a to po dvou tvrdších zákrocích. Rozhodčí Richtár, kterému se utkání mimochodem povedlo, oprávněně našeho hráče za oba zákroky potrestal a v 77. minutě předčasně poslal do šaten. Bohužel pro nás jde o druhý případ, kdy je Šolín vyloučen a DK na něj už bude hledět jako na recidivistu – s 1 zápasovým trestem se tak příliš nedá počítat. Na druhou stranu k Šolínovi tento způsob hry patří a v řadě případů je v týmu jediný, který dokáže v utkání přitvrdit. Znovu bohužel: v záloze k jeho hře nemáme alternativu.

Druhým rozhodčími oceňovaným hráčem je Schlehr, u něj zatím sčítáme jen žluté karty, a to často za úplně nesmyslné zákroky – v osmi zápasech osobní trest získal v sedmi případech.

Utkání venku nám všem ukazují, jak této naší nedisciplinovanosti dokáží soupeři dobře využít.


Druhým problémem je obranná hra. 20 obdržených branek v 8 utkáních hovoří samo za sebe. Tolik gólů jsme, co jsme zatím letos napočítali v naší síti, jsme neobdrželi skoro za celou loňskou sezónu. Přitom před sezónou k hráčským změnám v obraně nedošlo – jedinou posilou byl Koplík. Na druhou stranu obrana nehraje v tradičním složení – ve třetím utkání se nám zranil Michal Král, zdravotní problémy trápí i Petráše a David Střelec jednou hraje a pak ne. V Lískovci parťáka Martinu Královi dělal Dlouhý a v první půli jejich spolupráce měla jistou kvalitu, stejně jako obranná hra celého týmu. Dalších 45 minut, a to především od 2 branky domácích, už bylo takovou menší katastrofou, kdy se opět ukázalo, že v případě, že se prohrává, hráči začnou vytvářet vlastní strategie a taktiky, bezhlavě útočí a na bránění nemá nikdo čas a nakonec i síly.

Nejvíce pak záleží na tom, jak situace vyřeší poslední čtveřice a brankář. V Lískovci se Mánek několikrát vyznamenal, tak jako v předešlých 7 zápasech, a byl oporou týmu, přesto si v neděli vybral i slabší chvilku a vyrovnávací branka Lískovce hned na začátku druhé půle jde na jeho vrub – pozdě vyběhl a Milunovič s přehledem vyrovnal.

Samozřejmě faktorem je zde i vyšší kvalita soupeře, hrajeme proti hráčům, kteří nakoukli do profesionálního fotbalu nebo hráli nejvyšší dorostenecké soutěže, například v případě Lískovce v sobotním utkání se Žižkovem (2. liga) nastoupili dva hráči Coufal a Soukup a z webových stránek Frýdku Místku se dovíme, že 5 hráčů, kteří byli uvedeni v zápise proti Kozlovicím, loni do áčka nakouklo.


Třetí problém Kozlovic je proměňování šancí. Kam se nám ztratil obávaný střelec Navrátil? V osmi zápasech se prosadil sice dvakrát, ale kolik vyložených šancí už zahodil. Proti farmě Frýdku Místku mohl skórovat dvakrát a v obou případech se rozhodl špatně – proč například v 55. minutě volil místo uklizení míče do prázdné branky kličky, to je prostě záhadou. Stejně jako Navrátil mlčí i druhá obávaná zbraň Kozlovic v kraji Lukáš Kaďorek, i když jeho osobní statistiky jsou výrazně lepší. Ale i ony by mohli být lepší, kdyby Kaďorek nehrál tak často sám na sebe a ve vápně nedělal pořád stejnou kličku. Jen pro ilustraci v Lískovci v 20. minutě z ostrého úhlu nastřelil tyčku přesto, že jeho spoluhráč byl nikým nehlídán před prázdnou brankou.


Vedení musí začít přemýšlet, jak situaci týmu vylepšit a začít společně s hráči to nefungující opravovat, popřípadě udělat pohyby v kádru jiným směrem než jen ven. Například by se měla najít náhrada za Jana Dohnala, který v minulém týdnu odešel na hostování do Beňova.



Autor článku: (mm), (em).


Číst 5183 krát Naposledy změněno úterý, 23 září 2014 07:51